Актуелности

Oбјавена новата шифра во МПИН за субвенционирање на придонесите за зголемена плата

Во службен весник на РСМ бр.244/19 објавен е Правилникот за начинот на пресметката на износот за субвенционирање и постапката за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата.Правилникот влегува во сила од 27 ноември 2019 годинаСо Правилникот ...
Read more......

Соопштение од УЈП за мерката МОЈ ДДВ

Согласно член 8 и член 16 од Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност на физичките лица (Службен весник на РСМ, бр.133 од 28.06.2019 година), Управата за јавни приходи по службена должност во декември 2019 година ќе изврши враќање на дел од данокот на додадена вредност на ...
Read more......

Oбјавени измените во законот за минимална плата

Со измените на Законот за минимална плата објавен во Службен весник бр.239/19 од 19.11.2019, почнувајќи од платата за месец  Декември  2019 година висината на минималната плата ке изнесува  14.500 денари во нето износ
Read more......

Објавен законот за субвенционирање на придонесите за зголемена плата

Во однос на Законот за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата објавен во Службен весник бр.239/19 од 19.11.2019  напоменуваме дека субвенционирањето на придонесите за зголемување на платите започнува да се применува со исплата на плата за ...
Read more......

Предлог измени и дополнувања на Законот за данок на додадена вредност

Владата на денешната седница го утврди текстот на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за данок на додадена вредност, со кој се укинува сметко-потврдата како задолжителен документ придружен со фискална сметка за промет до 6.000 денари. Истотака со предложениот закон, се врши и ...
Read more......